Apiterapi Uzmanı Özellikleri

Sağlık Bakanlığı Apiterapi tedavisi uygulayan kişide olması gereken sertifika ve eğitim gibi özellikleri web sitelerinde açıkladı.

Apiterapi’yi; arı ve arı ürünlerinin koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimi olarak tanımlayan Sağlık Bakanlığı başlıca arı ürünlerini; bal, balmumu, arı poleni,  propolis, arı sütü, apilarnil ve arı zehri olarak açıkladı.

Apiterapi tedavisini uygulayan kişide olması gereken sertifika ve eğitim gibi özellikleri ise Sağlık Bakanlığı şöyle açıkladı:

Apiterapi uygulamaları Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir Apiterapi Ünitesi veya Apiterapi Uygulama Merkezinde, Apiterapi Uzmanlığı sertifikalı tabip tarafından yapılabilir.”

Apiterapi uygulamasında; cilde arı zehri uygulaması için canlı arı iğnesi veya arı zehriiçeren ekstraktların bulunduğu enjeksiyonlar ya da arı zehri içeren merhemlerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı şu açıklamalarda bulundu:

“Uygulama öncesinde arı venomu alerjisi olup olmadığı test edilmelidir.  Alerji durumunun sonradan da gelişebileceği akılda tutulmalı ve uygulama yerinde mutlaka acil durumlarda hastaya müdahale edecek yetkili personel ve yaşam destek ünitesi bulunmalıdır. Uygulamanın ne sıklıkla yapılacağı hastadan hastaya değişmektedir.

Ağızdan kullanılan arı ürünleri (bal, propolis, arı sütü, polen, apilarnil, vb.)  için kimyasal analizler yapılmalı ve bu ürünler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Türk Standardları Enstitüsü talimatlarına uygun olmalıdır.  Bu ürünlerin kalite kontrolü yapılmış olmalıdır.”