Bıldırcın Yetiştiriciliği Görseli

Bıldırcınların, köy ve aile şartlarında ticari amaçla üretimlerinde potansiyel seçkin bir yere sahip olduğunu vurgulayan Antalya Tarım ve Orman Müdürülüğü bıldırcınların tavuk ve koyunlara benzemediği, evcil içgüdüye sahip olmadıkları ve yetiştirildikleri yerde kalmadıklarına dikkat çekti.

Bıldırcınların özgür kuş olmaları dolayısıyla kapalı mekanda muhafaza edilmesinin daha uygun olduğuna dikkat çeken Antalya Tarım ve Orman Müdürülüğü bıldırcın yumurtasının çiğ olarak içildiğinde astım hastalığına iyi geldiğinin bilindiğine dikkat çekmektedir.

Bıldırcın etinin, yemek lezzeti bakımından müşteriler arasında artan bir popularite kazanmakta olduğuna, özellikle yağı ve kolesterolü düşük hayvansal protein kaynaklı gıdaların aranmasında iyi bir alternatif olduğuna dikkat çeken Antalya Tarım ve Orman Müdürülüğü, Bıldırcın Yetiştiriciliği‘nin iki ana ürün üzerine kurulduğunu ifade ederek açıklamalarında şunlara yer verdi:

Yumurta ve Et

Yılda 250-300 adet yumurta verirler.Yumurtaları 9-12 gr ağırlığındadır. Bıldırcın yumurtası küre biçiminde olup kabuk rengi, koyu kahverengiden maviye veya beyaza kadar ve siyah yada mavi benekli olarak çeşitli değişik karakterlerdedir. Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre fosfor ve demir bakımından daha zengindir.

Ayrıca Bıldırcın yumurtasının tadı tavuk yumurtasına benzer.Bunlar genellikle Katı Haşlama, Salamura, Kızartma yada omlet şeklinde servis yapılır. Ve büyüklükleri dolayısıyla Çerez yada Salata malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde Marketlerde bol miktarda satılmaktadır. Bıldırcın 5-6 haftalık olunca kesimçağına gelir. Canlı ağırlığı 120-150 gr arasında gelmektedir. Islah yolu ile bu ağırlıklar arttırılabilir. Bıldırcın etinin ,koyu renkli, yumuşak ve lezzetli olup, yemek için Broiler tavukların kullandığı her türlü tarzda hazırlanması mümkündür.

Kuşlar paketlenmeden önce normal olarak gögüs kemikleri alınıp, bacak kemikleri yerinde bırakılır ve satış noktalarına ulaştırılır.

Bıldırcın etinin mükemmel bir B1,B2,B6 vitaminleri, Niasin , mineral ve yağ asitleri ile Pantotenik asit kaynağı olduğu belirlenmiştir.

Barındırma

Et üretimi amacıyla yetiştirmek isteyenlar besiye alacakları yavruları kendileri üretmek zorundadır. Çünkü besi için gereken yavruları üreten özel kuluçka işletmeleri yoktur.

Bu nedenle üretici, damızlık yetiştirciliği, kuluçkalık ve besicilik gibi üretimdeki çeşitli aşamaların zorluklarını gögüslemek durumundadır. Ancak bu zorluklara karşılık küçük bir kapalı alanda yeterli ve karlı üretim yapılabilmesi gibi bıldırcın yetiştirciliğinin önemli bir üstünlüğü vardır.

Bıldırcın işletmesi kurulacak arazide yol,su ve elektrik gibi olanaklar bulunmalı yoksa bunlar sağlanmalıdır. İşletme sakin bir yerde kurulmalı, Pazar için ulaşım imkanları olmalıdır. Yerleşim alanları içinde “Bıldırcın İşletmesi” kurulması doğru değildir. Sinek ve kokuya neden olmasından dolayı çevreden şikayetler olabilir.

Bıldırcın üretiminde damızlıkların barındırılması,yavruların büyütülmesi ve besi için kümes yada kümeslere gereksinim vardır.Ayrıca yavru üretimi için bir kuluçka birimi olmalıdır. Bu birimler kapasiteye göre ayrı binalar biçiminde yapılabileceği gibi, aynı bina içinde çeşitli amaçlara uygun bölmeler biçiminde de olabilir.

Her işletme amaçladığı üretim kapasitesine göre binanın ve bölmelerin büyüklüğünü belirlemelidir. Bıldırcın kümeslerinin yönü,yani uzun eksenin doğrultusu, kümesin sıcaklıktan etkilenmesi bakımından önem taşır. Sıcak bölgelerde yaz aylarında güneşin olumsuz etkisinden kaçınmak için uzun eksen Doğu-Batı doğrultusunda olmalıdır. Eğer saçak uzunluğu da yeterli olursa, güneş yaz aylarında dik bir yörünge çizdiği için kümes içi sıcaklığının aşırı yükselmesi önlenmiş olur.

Sıcak olan bölgelerde 1,5 m. Ye varan saçak uzunlukları önerilmektedir. Soğuk bölgelerde kümesler Kuzey-Güney yönünde yapılabilir. Böylece kümesin daha çok ısınması sağlanabilir. Yüksek yerlerde ve Deniz kıyılarında kuvvetli rüzgar zararlı bir etmendir. Bundan dolayı kümeslerin rüzgara açık olarak yapılması doğru
olmaz.

Kümesler açık yada kapalı olarak yapılabilir. Ülkemiz koşullarında açık kümesler(perdeli-pencereli) tercih edilebilir.Kümeslerin yada kümes içinde çeşitli amaçlar için kullanılacak bölmelerin büyüklüğü, öngörülen üretim kapasitesine, barındırma sistemine (kafes veya yer) ve kuşkusuz sermaye durumuna göre değişir.

Yerde yetiştirme tercih edilirse yataklı sistem kullanılabilir.Bu durumda yazın yetiştirmede 3-5 cm, Kışın 5-8 cm yüksekliğinde odun talaşı, çeltik kavuzu veya saman yataklık olarak kullanılmalıdır.

Kümes büyüklüğünün belirlenmesinde ölçü olarak metrekare taban alanında barındırılacak hayvan sayısının alınması gerekir.Erişkin Bıldırcınlarda Optimal kümes ısısı 21-27 0 C arasındadır.