Genel anlamı ile baş yönetici anlamına gelen ve şirketin tüm sorumluluğunu üzerinde toplayan CEO, yönetimin başıdır. CEO, İcra kurulu başkanı olarak faaliyetlerini sürdürse de yönetim kurulundan bağımsız olsa da alınan kararlara uymak zorundadır.
Wikipedia, CEO’nun sorumlulukları konusunda satırlarına şu şekilde yer vermektedir: “Bir kuruluşun İcra Kurulu Başkanının sorumlulukları, şirketin yasal yapısına bağlı olarak, Yönetim Kurulu veya başka bir yetkili merci tarafından belirlenir. Bu sorumluluklar son derece kapsayıcı veya sınırlandırılmış olabilir ve genellikle Yetkili bir heyete bağlı olurlar. Çoğu zaman bu yetkiler; şirketin stratejisini ve siyasi tutumunu belirleme, liderlik, yöneticilik, şirketin iletişimi ve alınan kararları uygulama gibi alanları kapsar. İcra Kurulu Başkanı iletişimden sorumlu olarak basına ve şirketin çalışanlarına gerekli açıklamaları yapar. Lider olarak yönetim kuruluna gerekli tavsiyeleri verir, çalışanları motive eder ve şirket içindeki değişiklikleri yönetir. Bir yönetici olarak da şirketin günlük operasyonlarını yönetir. Bu özellikler İcra Kurulu Başkanının şirketin tüm sektörlerdeki birimleri ve iş alanları – faaliyetler, reklam, finans, insan kaynakları da dahil olmak üzere- üzerinde hayati kararları verme yetkisi olduğunu gösterir. İcra Kurulu Başkanı şirketin sahibi olmak zorunda değildir.”
CEO’nun görevleri nedir? CEO’lar ne iş yapar? CEO nasıl olunur? CEO olmak için hangi bölüm okunmalı? gibi sorular, kariyer yapmak isteyen kişilerin cevaplarını aradıkları en öncelikli sorular olmuştur.
Türkçede İcra Kurulu Başkanı‘nın kısaltılmış karşılığı olan CEO’nun (İngilizce açılımı Chief Executive Officer) en temel varlık sebebi, şirket politikası oluşturmak, şirket politikasını yürütmek ve uygulamak ile şirketin tepeden tırnağa tüm stratejilerini belirlemektir.