Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas ÇAPOĞLU’nun önderliğinde ve tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine araştırmalar yapıldı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üzerine Araştırmaları sonrasında bir kitapçık yayınlandı. Orman Genel Müdür Yrd. Dr. Ahmet İPEK bu kapsamda şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünya’da Ormanların DurumuDünya ormanları 3,9 milyar ha. dır. Yeryüzünün...
Tıbbi bitkilerin bazı genel özelliklerini Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Neşet ARSLAN açıkladı.
Ekim alanlarının son derece sınırlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Neşet ARSLAN, tıbbi bitkilerde üstün kalitenin mutlak gerekli bir husus olduğuna dikkat çekti.
Bitkilerin etki mekanizmaları birbirinden farklı olduğuna vurgu yapan Arslan, tıbbi...
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Neşet ARSLAN, tıbbi bitkilerin başlıca üç kaynağı olduğuna dikkat çekeren bunları; doğal tıbbi bitkiler (Toplama), kültürü yapılan (yetiştirilen) tıbbi bitkiler ve ithalat (kültür veya doğa) şeklinde açıkladı.
Floramız ve doğal tıbbi bitkiler konusuna değinen Prof. Dr. Neşet ARSLAN, ülkemizde 12 bin adet civarında...
Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin (TAB) çoğunlukla Ege, Akdeniz, Doğu Karadeniz veGüneydoğu Anadolu Bölgelerinden toplandıklarına dikkat çeken Bezm-i Alem Üniversitesi Eczacılık Fakültesi‘nden Prof. Dr. Gülaçtı TOPÇU, sürdürülebilir üretim ve pazar potansiyelini değerlendirebilmek için Tıbbi ve Aromatik Bitkilerinin yeterli miktar ve kalitede olması gerektiğine dikkat çekti.
Bu amaçla...
Bezm-i Alem Üniversitesi Eczacılık Fakültesi‘nden Prof. Dr. Gülaçtı TOPÇU, Erzincan Üniversitesi’nden gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üzerine yapılan araştırmalar sonrasında yayınlanan kitapçıkta Avrupa’da En Çok Kullanılan Bitkisel Ürünleri yayınlandı.
Prof. Dr. Gülaçtı TOPÇU’nın bu kitapçıkta yayınlanan makalesinde Avrupa’da en çok kullanılan bitkisel ürünler şöyle sıralandı:
Gingko...
Prof. Dr. Gülaçtı TOPÇU 19 -20. yy bitkisel kökenli ilaç molekülleri Aspirin, Coniin, Digoksin, Morfin, Papaverin, Atropin, Quinine ve Quinidin, Ergotamin,Artemisinin olarak duyurdu.
Erzincan Üniversitesi’nden gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üzerine Araştırmalar sonrasındaki kitapçıkta yayınlanan bilgilere göre ise 21. yy’de Bitkisel Kökenli İlaçlar ana başlıkları ile şöyle:
Çok eski çağlardan beri gerek gıda ihtiyaçlarını karşılamak gerekse de hastalıklarını tedavi etmek amacıyla insanların bitkileri araştırıp incelediği ve şifalı bazı karışım, çay, su, merhem gibi kullanıma yönelik faaliyetlerde oldukları tarihi kanıtlarla ortaya çıkmıştır.
Tarihsel süreçten günümüze kadar uygarlıkların bitkilerle çare bulma çabalarına bakıldığında her...
İlk kez Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanılmış bir kelime olan “fitoterapi” kelime anlamı itibari ile bitkilerle tedavi anlamına gelir.
Günümüzde fitoterapi, alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor olsa da aslında asırlar önce ElvelitBin Abdülmelik’den Buruni, İbni Sina, İbni Baytar,El Gafiki, Davut Al-Antaki...
Fitoterapi kelimesi terim olarak ilk kez Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanılmıştır. “Fitoterapi” kelime anlamı ile bitkilerle tedavi anlamına gelir.
Fitoterapi uygulaması, fitoterapistler tarafından gerçekleştirilirken aslında tıp hekimleri tarafından icra edilmesi gereken bir konu olarak dikkat çekmektedir.
Geçmişteki “fitoterapi” uygulamaları ile günümüz...
Hastalan kişiler çeşitli metodlar ile hastalıklarına tedavi uygularlarken bunu genellikle günümüzde modern tıp olarak adlandırılan tıp fakültesi mezunu ve hipokrat yemini etmiş olan tıp doktorları tarafından yazılan ilaçları kullanmaktadırlar.
Tıp doktorları tarafından reçetelere yazılan kimyasal ve sentetik ilaçlara yıllara dayalı yapılan araştırmalar ve kobaylar üzerinde yapılan deneyler...