1944 yılında İzmir’de doğan Hüsnü Özyeğin‘in babası doktor, annesi ise ev hanımıydı.
Hüsnü Özyeğin’in iş hayatına atılması çok farklı şekilde olmuştur. Küçüklüğünde Kemeraltı’nda, dedesinin iş yerinde çığırtkanlık yaparak iş hayatına atılan Hüsnü Özyeğin, İstanbul Robert Koleji’nde okudu. 1967 yılında ise ABD‘de Oregon Eyalet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü’nden mezun oldu.
1969’da Harvard İşletme Fakültesi’nden İşletme Yüksek Lisans derecesini almaya hak kazanan Hüsnü Özyeğin, buradaki eğitimi sonrası Amerika’da üç yıl çalıştı ve Türkiye’ye döndü.
Hüsnü Özyeğin ve Amerika Yılları
Hüsnü Özyeğin, ABD’ye yarı burslu olarak gittiğinde cebinde sadece 100 doları vardı. Bu nedenle akşamları bir balıkçı lokantasında komilik yaptı. Bu dönemde gazete dağıtıcılığı, seyyar satıcılık ve garsonluk gibi birçok farklı işte de çalıştı Hüsnü Özyeğin.
Türkiye’ye döndüğü ise artık yeni atılımların kapıları açılmıştı. İstanbul Robert Kolej’inden arkadaşı olan Mehmet Emin Karamehmet’ten iş teklifi alarak kendisine açılacak olan kapıyı araladı.
Pamukbank,Yapı Kredi Bankası, Finansbank
1974 yılında Pamukbank’ın yönetim kurulu üyeliğine getirilen Hüsnü Özyeğin, daha sonra Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984’e gelindiğinde de İstanbul Robert Kolej’inden arkadaşı olan Mehmet Emin Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın Genel Müdürü oldu.
Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası’ndan ayrılarak 26 Ekim 1987 tarihinde kendi bankası olan Finansbank’ı kurdu. 1994 yılında Moskova‘ya Finans Bank şubesi açtı. 2006 yılının Ağustos ayında Yunanistan‘ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) ile yapmış olduğu anlaşma sonucunda Finansbank’ı sattı.
Hüsnü Özyeğin’in Fiba Holding Dönemi
Satış sonrası Malta şubesi dışında, Hollanda, İsviçre, Rusya ve Romanya‘daki bankacılık faaliyetleri dahil olmak üzere diğer tüm yurt dışı faaliyetleri Fiba Holding yönetimine geçti.
1994 yılına gelindiğinde ise Hüsnü Özyeğin, 10 milyon dolar sermaye ile Hollanda Amsterdam merkezli Credit Europe Bank’ı kurdu.
1989’dan bu yana Fiba Holding A.Ş. kurucu ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Hüsnü Özyeğin, Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30’dan fazla şirketi bulunmaktadır.
1996 yılında 27 milyon dolara satın aldığı Gima ve Endi‘yi 2005 yılında Sabancı Holding‘in %40 ortak olduğu Carrefoursa’ya 120 milyon dolara satan Özyeğin, 1999 yılında Fiba Grubu, Marks & Spencer mağazasının İngiltere‘den franchising haklarını satın alarak bu faaliyeti yürütecek olan Marka Mağazacılık A.Ş’ni kurdu.
Hüsnü Özyeğin ve En Zengin 100 Türk Listesi
Hüsnü Özyeğin, İstanbul’daki Swissotel The Bosphorus’u Nisan 2005’te yaklaşık 100 milyon dolara alarak turizm sektörüne adım attı. 2005 yılında Forbes’in Türkiye’deki zenginler listesinde 1 milyar dolarla 620. sırada yer aldı. 2009 yılında ise Forbes’in Türkiye’de ”En zengin 100 Türk” listesine 2.9 milyar dolarlık servetiyle 1. sıraya yükseldi.
2010 yılında Türkiye’de 3 milyar dolarlık servetiyle 1. sıradaki yerini korudu. 2013 yılında ise 3,100 milyar dolarlık mal varlığı ile Türkiye’nin en zengin 3. ismi oldu.
Hüsnü Özyeğin Avrupa Listelerinde
Hüsnü Özyeğin’in mal varlığı ve serveti ile 2009 yılında dünyanın en zengin 221. kişisi de oldu. 2005 yılında kuruluş çalışmalarına başladığı Özyeğin Üniversitesi’ni 18 Mayıs 2007 tarihinde ve 26526 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan 5656 sayılı kanunla kurdu.
Hüsnü Özyeğin’nin Üyelikleri
Hüsnü Özyeğin, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, “Özyeğin Üniversitesi” Mütevelli Heyeti Başkanı, His Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Harvard İşletme Fakültesi Dekan Danışma Kurulu Üyesi ve 2011’de verilen Harvard İşletme Fakültesi Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi olarak çok sayıda toplumsal faaliyette yer almaktadır.
Hüsnü Özyeğin, Ayşen Özyeğin ile evli olup bu evlilikten Murat (d.1976) adında oğlu ve Ayşecan Özyeğin (d.1981) adında bir kızı vardır.