Mentor, sürdürülebilir kariyer rehberliği ve desteği sağlayarak mentorluk görevini taçlandırmalıdır.

Girişimlerin arttığı Türkiye’de fikirlere alınan desteklerin ivmelenmesi için alınan mentorluk desteği, mentorluk kavramını iyiden iyiye hayatımıza soktu.

Mentorluk nedir, kavramını açıklamadan önce Mentor nedir, mentorun anlamı nedir, gibi bir ön açıklamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Hayatımıza antik Yunan mitolojisinden giren mentorun hikayesi Odysseia’ya kadar dayanmaktadır. Odysseia’ya göre, Ithaca Kralı Ulysses savaşa gitmeden önce oğlu Telemachus’u en yakın arkadaşı Mentor’a emanet eder. Kralın savaştan dönmesi yirmi yıl gibi uzun bir süre alır. Ancak döndüğünde Mentor’un, Prensi, kralın yokluğunda en iyi şekilde eğittiğini görür.

Hayatımıza böyle bir mitoloji ile giren kısaca akıl hocası anlamına gelen Mentor kişi olarak karşılığını bulurken bu faaliyeti yapma, danışmanlık yapma, kılavuzluk yapma faaliyetine de mentorluk denilmektedir.

Mentorluk Nedir?

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere mentor kılavuzluk yapan kişi iken yapılan kılavuzluk faaliyetine de mentorluk denilmektedir. Kılavuzluk yapılan kişi ise Mentee veya Menti olarak adlandırılmaktadır.

Mentorluk Alan Ünlüler

Kendileri bir mentorun rehberliğini tercih eden Mentorluk alan ünlülerin eşleşmelerinden bazıları; Mark Zuckerberg ile Steve Jobs, Larry Page ile Michael Bloomberg, Marc Benioff ile Larry Elisson, Warren Buffet ile Benjamin Graham şeklinde sıralabilir.