Rahmi Koç Kimdir?

Tam adı Rahmi Mustafa Koç, olan Rahmi Koç 9 Ekim 1930 tarihinde Ankara’da doğdu. 

Rahmi Koç’un Askerliği ve İlk Ticari Hayatı

Koç Holding A.Ş. Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi olan Rahmi Koç, Johns Hopkins Üniversitesi’nde (ABD) İşletme eğitimi aldı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra ise 1958 yılında Ankara’da, Otokoç şirketinde çalışmaya başladı. 

1960 yılında Koç Topluluğu’nu Ankara’da temsil eden Rahmi Koç, Ticaret’e geçti. 1963 yılında kurulan Koç Holding’in Ankara’da bulunan şirket merkezinin 1964 yılında İstanbul’a taşınmasıyla birlikte ise, Rahmi Koç da İstanbul’a taşınarak Koç Holding A.Ş Genel Koordinatörü olarak önemli sorumluluklar üstlendi. 

1970 yılında İcra Kurulu Başkanı olan Rahmi Koç, 1975 yılında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 1980 yılında İdare Kurulu Başkanı oldu.

Rahmi Koç’un Dönüm Noktası!.

30 Mart 1984 tarihine gelindiğinde merhum Vehbi Koç Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılınca, Rahmi Koç ​Başkan seçilerek artık en tepede yönetimdeki yerini aldı.

Rahmi Koç’un Emekliye Ayrılması

4 Nisan 2003 tarihine gelindiğinde Rahmi Koç emekli oldu. Yerine büyük oğlu Mustafa V. Koç Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.

Bu görev değişikliğine rağmen Rahmi Koç bu tarihten itibaren Yönetim Kurulu üyeliğine devam etti ve Onursal Başkan unvanını aldı. 

Rahmi Koç ve Sosyal Hayatı

Rahmi M. Koç aktif olarak Koç Holding bünyesinde aktif olarak görev alırken çok sayıda hayır kurumunda, sosyal ve mesleki kuruluşta aktif olarak görev aldı ve halen bazı kurum ve kuruluşlarda da aktif olarak üyelikleri ve faaliyetleri devam etmektedir.

Bunlardan Bazıları Şunlardır:

•   Metropolitan Sanat Müzesi, New York, Onursal Mütevelli Heyeti Üyesi
•   Uluslararası Ticaret Odası Eski Başkanı (1.1.1995 – 31.12.1996 arası Başkanlık)
•   Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi, İş Danışma Kurulu Eşbaşkanı 
•   Vehbi Koç Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili 
•   Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı 
•   Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
•   Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı
•   TURMEPA / Deniz Temiz Derneği Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı
•   Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanı 
•   Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Danışma Kurulu Üyesi
•   Global İlişkiler Forumu Kurucu Başkanı
 •   Türk Yunan İş Konseyi Eski Başkanı (1992-1999 arası)
•   Allianz Aktiengesellschaft Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi
•   J.P. Morgan Uluslararası Konseyi Eski Üyesi
•   ABD Dış İlişkiler Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi

Rahmi Koç’un Fahri Doktora Unvanları

Sosyal bir kişiliğe sahip olan Rahmi Mustafa Koç‘un çok sayıda üniversitede fahri doktora unvanları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

21 Mayıs 1998 tarihinde Johns Hopkins Üniversitesi’nden (Baltimore-Maryland) Fahri Doktora unvanı aldı. 

28 Eylül 1998 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı. 

14 Mayıs 1999 tarihinde İzmir Ege Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı. 

14 Haziran 2000 tarihinde Ankara Bilkent Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı. 

23 Nisan 2001 tarihinde Köstence Ovidius Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı. 

26 Mayıs 2008 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı.

Rahmi Koç’un Devlet Üstün Hizmet Madalyası

Rahmi M. Koç, Türkiye’ye sağlık, eğitim ve sosyal hizmet alanlarında yaptığı katkılar nedeni ile 27 Ekim 1997 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi.

Rahmi Koç’un Nişan, Ödül ve Liyakatları

Rahmi M. Koç, “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” dışında gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında çok sayıda nişan, ödül ve liyakat ile taltif edildi.

Bunlardan bazıları şunlardır:

Türk-Alman ticaretine ve sanayiine katkısı dolayısıyla 5 Temmuz 1982 tarihinde Alman Hükümeti’nden Grosses Verdienst Kreuz (Almanya Büyük Hizmet Nişanı) ödülü

19 Nisan 2001 tarihinde İtalya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesinden dolayı “İtalya Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişanı”

Balkanlarda ve Doğu Avrupa Ülkelerinde ticaretin artmasına verdiği destek ve Avusturya-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıları sebebiyle Avusturya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın büyük hizmet nişanını 5 Aralık 2003 tarihinde aldı. 

Koç Ailesi, 19 Ekim 2007 tarihinde Dünya Anıtlar Vakfı (World Monuments Fund) tarafından her yıl dünyanın kültürel mirasına katkıda bulunan kişilere ya da kurumlara verilen Hadrian Ödülü’ne layık görüldü. 

Hadrian Ödülü’nden sonra, Koç Ailesi 15 Ekim 2009 tarihinde New York’ta Carnegie Hayırseverlik Madalyası ve 21 Haziran 2011 tarihinde Paris’te BNP Paribas Hayırseverlik Ödülü aldı. 

Ertesi gün, 22 Haziran 2011 tarihinde, Rahmi M. Koç’a İngiliz-Türk ilişkilerine yıllar boyu yaptığı üstün katkılar dolayısıyla CBE – Britanya İmparatorluğu Mükemmel Önderlik (Onursal) Nişanı verildi.

09 Haziran 2015 tarihinde ise, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Fransa tarafından Napoleon Bonaparte döneminden itibaren tüm dünyada üstün başarılı kişileri ödüllendirmek amacıyla verilen, Fransız devletinin en prestijli devlet nişanı kabul edilen “Officier dans L’Ordre National de la Legion D’Honneur”e layık görüldü.

4 Aralık 2014 tarihinde; Türkiye ekonomisine sağladığı önemli katkıların yanı sıra sağlık, eğitim ve kültür – sanat alanında Türkiye genelindeki yatırımları ile dünyaca ünlü uluslararası ilişkiler organizasyonu FIRST’ün “Yaşam Boyu Sorumlu İş İnsanı Ödülü”ne layık görüldü.

23 Mayıs 2019 tarihinde 100 yıllık tarihiyle dünyanın saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan ABD merkezli Dış Politika Derneği’nin (FPA) madalyasına lâyık görüldü.